E-galaxy.wikiforum

Aici te distrezi !
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareGrupuriInregistrareConectare
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Decembrie 2018
LunMarMierJoiVinSamDum
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
CalendarCalendar
Statistici
Avem 7 membri inregistrati
Cel mai nou utilizator inregistrat este: cr.7

Membrii nostri au postat un numar de 115 mesaje în 95 subiecte
Emag
eMAG.ro
Top postatori
Adam Marius
 
cr.7
 
Peps1 L3MooN
 
filipadrian1980
 
filip0708
 
filip0104
 
*S_W^
 
Partener

Distribuiţi | 
 

 EDITARE DE TEXT

In jos 
AutorMesaj
filip0708Mesaje : 1
Data de inscriere : 17/12/2012

MesajSubiect: EDITARE DE TEXT   Lun Dec 17, 2012 11:51 pm

Scrisul este una dintre cele mai importante activităţi umane, fiind un complement al limbajului şi avînd rolul de a fixa enunţuri (cunoştinţe, informaţii, etc.) în scopul păstrării sau transmiterii lor către alte persoane prin mijloace cum sînt scrisorile, cărţile, ziarele, etc.. Scrisul de mînă reprezintă cea mai veche modalitate de a produce texte scrise, însă productivitatea sa este mică şi de aceea a fost inventată maşina de scris, care permite scrierea într-un ritm mult mai rapid. Distribuirea de copii ale unor texte scrise a fost foarte mult uşurată de inventarea maşinii tipografice, însă este evident că folosirea unei astfel de maşini nu a fost niciodată la îndemîna oricui, în principal din motive financiare.

Calculatorul a revoluţionat atît modul de a produce texte scrise, cît şi pe acela de a le distribui. Practic orice calculator pe care este instalat un soft de editare de text este mult mai bun decît o maşină de scris, în principal din punctul de vedere al posibilităţilor de modificare a textului în timp real (pe măsură ce este scris). De asemenea, în cazul calculatorului nu este nevoie de hîrtie pentru păstrarea textului, dar dacă dorim să transferăm textul pe suport de hîrtie o putem face extrem de uşor cu ajutorul unei imprimante, care preia în acelaşi timp şi rolul de producător de copii ale textului (activitate mult uşurată de integrarea unui copiator dedicat în unele imprimante). Calculatorul ne ajută şi dacă avem nevoie să copiem un text aflat pe suport de hîrtie. În acest caz folosim un scaner pentru a copia textul în calculator (sub formă de imagine a documentului respectiv) şi apoi cu ajutorul unui soft de recunoaştere a caracterelor tipografice extragem textul într-o filă specializată (de tip .txt, .doc, .rtf., etc.) în vederea unei prelucrări ulterioare. În ceea ce priveşte distribuirea unui text scris, calculatorul oferă în primul rînd posibilitatea de a produce extrem de rapid copii pe suport magnetic (dischete, memocarduri flash) sau optic (cd/dvd-rom). Dar adevăratul pas înainte adus de calculator în ceea ce priveşte difuzarea textelor este reprezentat de posibilitatea de publicare a acestora pe internet, ceea ce echivalează cu distribuirea lor la scară mondială, pentru că internetul nu are graniţe, iar accesul la un document existent pe internet este aproape instantaneu din orice colţ al lumii ne-am afla. Aflaţi deci în faţa acestei audienţe globale în continuă creştere nu ne mai rămîne decît să contribuim şi noi la dezvoltarea internetului rumînesc cu texte originale şi interesante.

Redactarea unui raport de activitate, a unui articol, scrierea unui mesaj electronic, participarea la discuţii (în cadrul forumurilor sau grupurilor de discuţii), taifasul prin intermediul mesageriei instantanee sau a canalelor IRC, construirea unui sit web, toate aceste activităţi desfăşurate prin intermediul calculatorului au un punct comun, şi anume scrisul. Indiferent de modul principal în care folosim calculatorul (în scopuri profesionale, educative, de relaxare, de comunicare), stăpînirea folosirii unui program de editare de text este esenţială. Cu cît sîntem mai pricepuţi în ceea ce priveşte scrierea de text, cu atît randamentul nostru creşte, iar experienţa folosirii calculatorului devine mai plăcută şi mai utilă.

Partea cea mai importantă din procesul scrierii este cea de concepţie, iar aceasta rămîne încă apanajul exclusiv al creierului uman. Indiferent de modul în care scriem (cu un creion sau cu un calculator) calitatea rezultatului final va depinde în cea mai mare măsură de creativitatea şi puterea de muncă pe care le avem. Rolul calculatorului este secundar, însă contribuţia sa este importantă, pentru că viteza crescută cu care reuşim să aşternem gîndurile pe "hîrtia virtuală" ne permite să ţinem pasul cu procesul creator.


PROGRAME
Denumirea generică pentru softurile pe care le folosim pentru operaţiile (citit, scris, editat) cu documente este de "editoare de text" ("text editors" în lb. engleză). În alegerea acestei denumiri accentul a căzut pe editare (modificarea textului şi aranjarea lui în pagina) şi nu pe scriere, pentru că editarea (în special cea avansată) este partea din procesul scrierii care scoate în evidenţă superioritatea prelucrării textului cu ajutorul calculatorului. Denumiri cu înţeles similar dar folosite mult mai rar pentru acest tip de softuri sînt acelea de "procesatoare de text" ("text processors") sau "procesatoare de cuvinte" ("word processors"). Programele de acest tip se împart în două categorii mari, editoare de text pentru scriitori (ETS) şi editoare de text pentru programatori (ETP), care se aseamănă din punctul de vedere al opţiunilor de editare de bază (folosirea de fonturi variate ca mărime şi aspect; alinierea paragrafelor; crearea de liste). Softurile de tip ETS excelează însă în privinţa modalităţilor avansate de modificare a textului (punerea în pagină în conformitate cu şabloane predefinite; inserare de tabele, imagini sau diagrame; dicţionar integrat pentru corectarea textului d.p.d.v. gramatical şi ajustarea sa d.p.d.v. stilistic). Softurile de tip ETP au avantajul că sînt optimizate pentru scrierea de cod sursă (grupurile de comenzi care alcătuiesc programele de calculator), punînd la dispoziţia programatorilor unele opţiuni utile ca de exemplu scoaterea în evidenţă a sintaxei (comenzilor) specifice unor anumite limbaje de programare (C++, Visual Basic, PHP, Java, etc.).

În afara acestei împărţiri după modul de folosire, editoarele de text (în special cele pentru scriitori) se mai pot clasifica după gradul de complexitate, în editoare obişnuite şi editoare profesionale. Editoarele obişnuite au o funcţionalitate ceva mai redusă, determinată în special de lipsa unora din opţiunile avansate de formatare, însă acest lucru nu este un impediment pentru majoritatea utilizatorilor. Editoarele profesionale sînt indicate pentru cei care au nevoie (în activitatea lor de la servici, de la şcoală sau chiar de acasă) de cît mai multe opţiuni avansate, care să le permită elaborarea de documente cu aspect deosebit. Editoarele profesionale sînt de obicei incluse în cadrul unor pachete de softuri numite "suite de birotică", fiecare dintre acestea înglobînd alături de un ET şi o aplicaţie de calcul tabelar, un editor HTML ca şi alte aplicaţii cu utilitate în lucrul cu documente.

Editoarele de text pot fi clasificate şi după licenţa de folosire, existînd astfel ET gratuite şi ET comerciale (cu plată), acestea din urma putînd fi de obicei evaluate înainte de cumpărare pentru o perioadă de timp limitată. Un tabel cu adresele de unde pot fi descărcate variantele complete sau de evaluare ale celor mai bune ETS şi ETP se găseşte în pagina Legături Programe.

Cele mai la îndemînă (şi poate chiar cele mai folosite) editoare de text potrivite pentru o utilizare obişnuită sînt softurile "Notepad" şi "Wordpad", care sînt incluse în toate sistemele de operare Windows. Cel mai folosit ET profesional este Microsoft Word, inclus în suita "Microsoft Office". Există însă şi cîteva editoare de text profesionale care sînt gratuite, cum sînt cele incluse în suitele OpenOffice.org, LibreOffice (utilizare privată sau în mediu instituţional, comercial sau necomercial), Kingsoft Office sau SSuite Office.

Unele editoare de text sînt scoase în doua variante, una cu plată şi alta gratuită (cu funcţionalitate ceva mai redusă), un exemplu fiind softul EditPad, care există în variantele EditPad Pro (cu plată) şi EditPad Lite (gratuită sau cu plată). Varianta EditPad Pro este destinată în special programatorilor, deşi evident că poate fi folosită şi pentru scrierea de texte obişnuite. Varianta gratuită de EditPad Lite are marea majoritate a facilităţilor de bază ale unui editor de text, iar funcţionalitatea sa o depăşeşte în anumite privinţe pe cea a editorilor incluşi în SO Windows, de aceea m-am oprit asupra ei pentru acest manual. Începînd cu versiunea 7, pe lîngă versiunea gratuită de EditPad Lite (utilizabilă doar de persoane particulare în mediul casnic, deci acasă) a apărut şi o versiune cu plată, care poate fi folosită oriunde, deci şi în mediul de afaceri sau cel administrativ. Versiunea cu plată conţine şi un corector ortografic încorporat (la fel ca EditPad Pro), avînd deci o facilitate în plus faţă de cea gratuită. Cu această completare esenţială, EditPad Lite conţine toate funcţiile de bază ale unui editor de text pentru scriitori.

EditPad are de asemenea cîteva calităţi importante :

este stabil
are o interfaţă intuitivă şi uşor de folosit
nu consumă multe resurse
funcţionează pe toate SO Windows recente (2000, XP, Vista, 7)
are dimensiuni mici (în jur de 10 MB, ceea ce îl face uşor de descărcat de pe interne
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
EDITARE DE TEXT
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
E-galaxy.wikiforum :: Life & Computers :: Sfaturi-
Mergi direct la: